Çocuğunuzun Mutlaka Yemesi Gereken 9 Besin
Her anne baba, çocukların dengeli beslenmesi gerektiğini duymuştur. Ama burada hangi dengeden bahsediliyor? İşte çocuklarınızın günlük olarak tüketmesi gereken 9 besin:
1. Protein
Protein, besinleri parçalayalarak enerjiye dönüştürür, hücreler için önemli rol oynar, enfeksiyon ile savaşır ve bünyesinde oksijen barındırır. Yüksek oranda protein içeren besinler şunlardır:
- Et
- Tavuk
- Balık
- Yumurta
- Kuruyemiş
- Süt Ürünleri
- Baklagiller
2. Karbonhidrat
Son zamanlarda diyet olarak karbonhidratı kesmek fazlaca meşhur olsa da karbonhidrat bir vücudun aslında en önemli enerji kaynağıdır. Karbonhidratlar vücuda, protein ve yağları kullanarak doku onarımında yardım eder. Karbonhidratlar farklı formlara sahiplerdir (şeker, nişasta ve lif). Ancak çocukların şekerden ziyade lif ve nişasta tüketmesine önem gösterin. Karbonhidrat içeren besinler şunlardır:
- Ekmek
- Kahvaltılık Gevrekleri
- Pirinç
- Krakerler
- Makarna
- Patates
3. Yağ
Yağlar çok iyi bir enerji kaynağıdır ve çocukların vücudunda kolayca depolanabilir. Diğer besinlerin vücutta uygun şekilde kullanılmasında da önemli rol oynarlar. Yağ içeren besinler şunlardır:
- Saf süt ürünleri
- Pişirme yağları
- Et
- Balık
- Kuruyemiş
4. Kalsiyum
Kalsiyum çocukların kemik ve diş gelişiminde çok büyük öneme sahiptir. Kan pıhtılaşması, sinir,kas ve kalp fonksiyonları için de çok önemlidir. Yüksek oranda kalsiyum içeren besinler:
- Süt
- Peynir
- Yoğurt
- Dondurma
- Yumurta sarısı
- Brokoli
- Ispanak
- Tofu
5. Demir
Demir, vücutta hücrelere oksijen taşıyabilecek sağlıklı bir kan için çok önemlidir. Yüksek oranda demir içeren besinler şunlardır:
- Kırmızı et
- Böbrek
- Tavuk
- Kabuklu deniz hayvanları
- Baklagiller
- Kuruyemiş
- Tahıllar
- Demir takviyesi yapılmış kahvaltılık gevrekler
6. Folik Asit
Folik asit, anne olacak kadınlar için çok gereklidir ve çocuklar için de büyük önem taşır. Hücrelerin sağlıklı gelişimi için B vitaminlerinden olan folik asit çok önemlidir. Bu vitaminin eksikliği anemi hastalığına sebep olur. Yüksek oranda folik asit içeren besinler şunlardır:
- Tahıllı kahvaltılık gevrekler
- Mercimek
- Nohut
- Kuşkonmaz
- Ispanak
- Barbunya
- Brüksel lahanası
7. Lif
Lifler, çocukların düzenli olarak dışkılamasına yardımcı olur. Ayrıca, kalp hastalıkları ve kanser risklerini azaltır. Yüksek oranda lif içeren besinler şunlardır:
- Tam tahıllı kahvaltılık gevrekler
- Nohut
- Mercimek
- Barbunya
- Kuruyemiş
8. A Vitamini
A Vitamini büyümeye yardımcı olur, gözlere loş ve aydınlık ışıklarda ayarlama yapmaya yardım eder, derinin sağlıklı kalmasını sağlar ve enfeksiyonları önler. Yüksek oranda A vitamini içeren besinler şunlardır:
- Havuç
- Tatlı patates
- Kabak
- Kayısı
- Ispanak
- Brokoli
- Lahana
- Balık yağı
- Yumurta sarısı
9. C Vitamini
C vitamini soğuk algınlığı ile savaşmanın ötesinde bir besindir. Damarların duvarlarını güçlendirmede, yaraları iyileştirmede ve güçlü dişlere/kemiklere sahip olmada önemli rol oynar. Yüksek oranda C vitamini içeren besinler şunlardır:
- Turunçgiller
- Çilek
- Domates
- Patates
- Lahana
- Brokoli
- Karnabahar
- Ispanak
- Papaya
- Mango